OBJ importeren

Locatie

Importeer OBJ (3D)

Bestand > Importeer

Dit 3D-bestandsformaat wordt gebruikt om gegevens van puntenwolken of 3D-scenes te bewaren. OBJ-bestanden kunnen eventueel vergezeld zijn van materialen (.mtl) en texturen (.tga, .targa, .dds, .jpg, .png etc.). De 3D-geometrie (OBJ-bestand) kan geïmporteerd worden zonder het materiaalbestand. Het importeren van materiaalbestanden kan mislukken als de codecs voor de textuurbestanden waarnaar wordt verwezen, niet geïnstalleerd zijn. Om een OBJ-bestand te importeren, moet het bestand minstens één object met gesloten vlakken bevatten. Een 3D-geometrie wordt geïmporteerd in Vectorworks als een draadwerk.

Als je Vectorworks Cloud Services gebruikt, is het commando Importeer Reality Capture opmeting een snelle, eenvoudige manier om bestanden rechtstreeks uit je cloudopslag te importeren.

Om een OBJ-bestand te importeren:

Selecteer het commando en selecteer vervolgens het bestand dat je wilt importeren.

Het dialoogvenster ‘Importeer OBJ-bestand’ wordt geopend.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Parameter

Description

Naam laag

Selecteer voor het zichtvenster een laag uit de lijst of selecteer Nieuwe ontwerplaag om een nieuwe laag te creëren voor het geïmporteerde object

Naam klasse

Selecteer een bestaande klasse, of selecteer Nieuwe klasse om een nieuwe klasse te creëren voor het geïmporteerde object

Importeer materialen

Vink deze optie aan als je ook de materiaal- en textuurbestanden wilt importeren. Als er in de map van het OBJ-bestand geen mtl-bestand aanwezig is, zijn deze opties grijs gemaakt.

Importeer transparantie en beeldgegevens als Renderworkstexturen

Vink deze optie aan als je de geïmporteerde materiaalgegevens (o.a. transparantie en beeldgegevens) wilt omzetten in Renderworkstexturen.

Creëer Renderworkstexturen voor alle materialen

Vink deze optie aan om alle geïmporteerde materiaalgegevens om te zetten in Renderworkstexturen.

Importeer instellingen voor draadwerk

Afvlakken

Selecteer hoe de afvlakking op het geïmporteerde draadwerk moet worden toegepast.

Drempelwaarde op maat - Bepaal zelf een drempelwaarde voor de geïmporteerde objecten.

Selecteer Gebruik Instellingen document om de drempelwaarde te gebruiken zoals gedefinieerd in de instellingen van het document; zie Voorkeuren Vectorworks: Categorie Weergave.

Drempelwaarde

Deze optie is enkel beschikbaar als je de optie Drempelwaarde op maat heeft geselecteerd. Geef een waarde tussen 0 en 180 op voor de afvlakking van draadwerk gerenderd met Shaded of Renderworks. Hoe hoger de waarde, hoe vloeiender afgeronde objecten worden weergegeven. 0– 180)

Importeer als symbool

Selecteer deze optie om de bestandsinhoud als een symbooldefinitie te importeren in het Hulpbronnenbeheer. zie Hulpbronnenbeheer en Concept: Vectorworks symbolen

Eenheden Model Space

Duid aan in welke eenheden de afmetingen in het bestand moeten worden uitgedrukt. OBJ-bestanden bevatten namelijk geen informatie over de gebruikte eenheden. Merk op: dit heeft invloed op de grootte van geïmporteerde draadstructuren.

De geometrie en de geselecteerde onderdelen worden geïmporteerd in Vectorworks. Het draadwerk wordt automatisch geselecteerd in de tekening.

Als de 3D-gegevens afkomstig zijn van een laser scanner, kan het object na het importeren anders georiënteerd zijn. Dit is het resultaat van een verschil in het gebruikte coördinatenstelsel.

Draadwerkobjecten bewerken

Reality capture opmetingen importeren